Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Φιλώλογοι Καλός Ωρήσατε

Πολλά πριν να αρκέψω το δικό μου blog εθκιάβαζα άλλα κυπριακά blogs, το καθένα με τη δική του θεματολογία. Αλλά πάντα ενευριάζαν με πολλά τα comments των φιλόλογων περί ορθογραφίας. Ήταν τζιαι ένας λόγος που εν έκαμνα δικό μου blog γιατί ορθογραφία έσσιει που το δημοτικό να κάμω.

O άλλος όπως τον χάχχα κάθεται τζιαι γράφει τον πόνο του, μοιράζεται προσωπικές του στιγμές μαζί σας, ενημερώνει σας για διάφορα θέματα τζιαι εσείς το μόνο που έσσιετε να πείτε είναι ότι την τάδε λέξη έγραψεν την λάθος. Get a life ας πούμε. Πρώτον είσαστε εχτός θέματος τζιαι δεύτερον είσαστε κομπλεξικοί τζιαι θέλετε σημασία. Εγώ προσωπικά θεωρώ ανούσιο να σπουδάζει κάποιος φιλόλογος απλά για να έρτει να μου διορθώνει μετά την ορθογραφία μου στα blogs. Εγώ εν θα έρτω έσσω σας να σας κουρτίσω να βάλετε Linux.

Αλλά ας το αναλύσουμε λλίο παραπάνω. Χρειαζούμαστεν πράγματι την ορθογραφία; Ο κόσμος επήε στο φεγγάρι τζιαι εμείς ακόμα ασχολούμαστε με τόνους, που μπαίνει ‘αι’ ή ‘ε’, πού ‘η’ ή ‘ει’ ‘ή ‘ι’ ‘ή ‘οι’. Ποιος χρειάζεται την ορθογραφία; Νομίζετε πραγματικά ότι εξυπηρετούν σε κάτι; Ή νομίζετε ότι πρέπει να καταργηθούν; Εν να είναι καλλύτερος ο κόσμος αν τα αφήσουμε; Εν πιο έξυπνος κάποιος που ξέρει ορθογραφία; Εν βλάκας κάποιος που εν ξέρει ορθογραφία; Εν επιστήμη η ορθογραφία; Εν τέχνη; Εν μαλακία; Τζαι αν το πάρω προκλητικά λίο πάρακατω… χρειαζούμαστεν τους φιλόλογους; Εν σημαντική η σπουδή τους; Μπόρουν να αντεπεξέλθουν στην τεχνολογία; Μπορεί να μειωθεί η ανεργία τους; Ή εν υποστηρικτές σε κάτι ασήμαντο και αχρείαστο;

 Ήδη εξεκινήσαν να απλοποιούν τα ελληνικά τζιαι να ξεπεραστεί ούλλο τούτο το μπέρδεμα. Τα Λειβάδια για παράδειγμα τωρά γράφουντε Λιβάδια. Με έναν ι. Ο σολωμός γράφεται σολομός(;). Με έναν ο. Σε λίο τζαιρό εννα φύουν τζαι τους τόνους. Εν νομίζω οι εγγλεζοι να εν πιο έξυπνοι τζαι εν έχουν τόνους. Παλιά είχαμεν τασίες οξίες κτλ που ούτε καν ξέρω. Εν επάθαμεν τίποτε τωρά που εν τα έχουμε. Ούτε εμένα, ούτε την Μαρικκού που τα Λέυκαρα, ούτε τον Κωστή που τα κάζια κόφτει αν κάποιος έγραψε μια λέξη λάθος που την στιγμή που η πρόταση του φκάλλει νόημα. Εσάς πειράζει σας;

Υ.Γ. Προσπαθώ να γράφω σωστά, χρησιμοποιώ τζιαι spell checker αλλά εν τζιαι σημαίνει ένναν αλάνθαστο το κείμενο μου. 

16 σχόλια:

  1. Μπράβο ωραία προζυμενη
    Έχεις έναν ποιντ τέλος πάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο ωραία προζυμενη
    Έχεις έναν ποιντ τέλος πάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή βάλλεις τζαι άλλες γλώσσες στο παιχνίδι, εξήγα μου αν είσαι πιο έξυπνη που ούλλους τους άλλους που έχουν ορθογραφία τζαι γράφουν πχ Knight αντί nait ή κάτι.
    Εκοίταξες να διαβάσεις λία πράματα- αν βρεις, σχετικά με τούτες τες απορίες σου ή απλά ρωτάς δαμέ;
    Προσωπικά φιλόλογος δεν είμαι αλλά αρέσκει μου το ότι οι λέξιες έχουν μια ιστορία, μ ια εξέλιξη πίσω τους, αρέσκει μου που με το που βλέπω ένα κείμενο μπορώ να το διαβάσω μάνι μάνι κάθετα επειδή εσυνήθησα να βλέπω τη μορφή των λέξεων όπως είναι και όχι όπως κατέβει στον καθένα, αρέσκει μου που το -ε στο τέλος του ρήματος νομίζετε δείχνει μου το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται και που δεν χρειάζεται επειδή κάποιος το έγραψε λάθος, με -αι (κούχου) εν χρειάζεται να απορήσω τι νομίζεται γενικά από το σύμπαν (wtf?) τζαι να πάω πίσω να διαβάσω όλη την πρόταση. Αρέσκει μου που έννεν πσάργια αλλά ψάρια όπως μόλις μου θύμισε ένα άρθρο που διάβασα τζαι αναγνωρίζω το ανάμεσα σε ένα συρφετό γραμμάτων. Αρέσκει μου τζαι η ομοιομορφία τζαι το ότι θέλει προσπάθεια να μάθει κάποιος μια γλώσσα.
    Για τα ερωτήματά σου διάβασε τούτο https://periglwssio.wordpress.com/orthographia/ τζαι τούτο http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=95621 . Εν τα διάβασα αλλά ίσως να έχουν καμιά απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήθελα μόνο να αναφέρω ότι ο Σολωμός είναι ο ποιητής και ο σολομός το ψάρι χαχα!
    Επειδή υπέδειξα κι εγώ στην προηγούμενη ανάρτηση σου το θέμα, αν και ήταν για να κάνω χιούμορ σε σχέση με το θέμα της ανάρτησης και δεν ήταν κακοπροαίρετο, μπορώ να σου πω ότι για μένα είναι ένδειξη παιδείας και καλλιέργειας η ορθή χρήση της Ελληνικής. Με εξαίρεση άτομα που έχουν διαγνωστεί με πάθηση που ενδεχομένως να τους δημιουργεί θέμα με την ορθογραφία, θεωρώ ότι ένα άτομο που άνοιξε 10 βιβλία στη ζωή του και τέλειωσε 2-3 σχολεία θα έπρεπε να είναι σε θέση να μην κάνει τουλάχιστον 5 λάθη σε κάθε πρόταση. Δηλαδή μιλούμε και για βασικούς κανόνες π.χ. το -ε με το -αι στα ρήματα. Επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ, θέλω να μου πεις ειλικρινά, δοκίμασες να μάθεις αυτόν τον απλό κανόνα; ή ως αντίδραση είπες εμένα δεν με ενδιαφέρει και θα γράφω όπως θέλω; Η εξυπνάδα δεν είναι έννοια ταυτόσιμη με την μόρφωση. Όμως δεν είναι ούτε αμοιβαία αποκλειόμενα.
    Αυτά από εμένα (που δεν είμαι φιλόλογος), με κάθε καλή διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μα τζαι τα αρχαια αρέσκουν σε πολλούς τζαι έχουν ιστορία τζαι λογική! αλλά εν τα χρησιμοποιούμε πιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζαι η ιστορία αρέσκει σε κάποιους αλλά έντζαι σημαίνει ότι τη χρησιμοποιούμεν!
    Πάμε καλά;
    Τα αρχαία μια χαρά τα χρησιμοποιούμεν. Τζαι διαβάστε λίο τα άρθρα που σας έβαλα αν ψάχνετε απαντήσεις και όχι καβγά, τζαι επανέλθετε.
    Μεν συνεχίζετε απλά και μόνο για να γίνεται κουβέντα!

    Σε όλα τα άλλα είμαι με τη Μπρέντα, 100%. Κάμνω λάθη αλλά δέχουμαι το, τζαι προσπαθώ να μαθαίνω άμα μου τα υποδείξουν, ή να τα ψάχνω πριν τα γράψω λάθος, παρά να διορθώνω τζείνη την ώρα τζαι μετά απλά να αγνοώ τζαι να λαλώ ότι εν έχει λόγο ύπαρξης η ορθογραφία- κάτι που τόσες γλώσσες διατηρούν και δεν προσπαθούν να απολέσουν.
    Το να συγκρίνουμε την απουσία τόνου στα αγγλικά επιλέγοντας να εθελοτυφλούμε σε ό,τι έχει να κάμει με τόσες άλλες γλώσσες που έχουν τόνους, πώς μας κάμνει να φαινόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ορθογραφία δεν είναι απλά ενα κατάλοιπο παλιών χρόνων που απλώς δυσκολεύκει τη γλώσσα, η ορθογραφία παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις λέξεις! Και επειδή τα νεα ελληνικά προέρχονται απο τα αρχαία εαν δεν υπήρχε συγκρεκριμένος τρόπος γραφής δεν θα ξέραμε απο που προήλθε η λέξη αλλά ούτε και τη σημασία της, απλώς θα τα μαθαίναμε όλα μηχανικά και παπαγαλίζοντας! Π.χ η λέξη 'λιποθυμω' προέρχεται απο το αρχαία ρήμα λείπω(και γράφεται με γιώτα στη λέξη γιατί το λείπω στον αόριστο είναι ΕΛΙΠΟΝ) και απο τη λέξη 'θυμος' που στα αρχαία σημαίνει ψυχή, οπόταν λείπει η ψυχή μου γιατί όταν λιποθυμά κάποιος δεν έχει τις αισθήσεις του. Τέλοσπαντων το πποιντ είναι οτι εαν γράφαμε τη λέξη ΛΙΠΟΘΙΜΟ π.χ δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πω τζι εγώ πως συμφωνώ με τους προηγούμενους. Το ότι έχουμε αι τζαι ει τζαι οι εν επροέκυψε επειδή εξύπνησε κάποιος ένα πρωί τζαι είπε να τα κάμει κανόνα για να μας ταλαιπωρεί. Έχουν λόγο ύπαρξης τζαι πρακτική χρήση, όπως το ενεργητικό με το παθητικό που επροαναφέρθηκε. Οι τόνοι επίσης κάμνουν τη διαφορά πολλές φορές. Το να τα απλοποιήσουμε ούλλα απλά τζαι μόνο λόγω τεμπελιού, για μένα εν βήμα προς τα πίσω. Αν εν έτσι γιατί να ταλαιπωρούμαστε με λεξιλόγιο; Να ξέρουμε μόνο τα αναγκαία για ελάχιστη επικοινωνία. Γιατί να μάθω το "εξουθενωμένος" τζαι να μεν μείνω στο πολλά κουρασμένος; Να χουμε ούλλοι μόνο basic λεξιλόγιο τζαι κανεί. Γιατί να μάθω μαθηματικά παραπάνω που την αριθμητική που μου χρειάζεται; Προσωπικά είμαι της άποψης πως όσα παραπάνω ξέρουμε εν καλά τζαι πως άχρηστη γνώση ή σπουδή εν υπάρχει. Πόσο μάλλον η φιλολογία που εν μέσω της που αν μη τι άλλο μαθαίνουμε να μιλούμε τζαι να γράφουμε όμορφα. Τζαι όι εν είμαι φιλόλογος τζαι εθίχτηκα. Αλλά άλλο το εν μου αρέσκει κάτι τζαι άλλο το εν άχρηστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλά ωραίο θέμα ανοίεις.

    Συμφωνώ τζιαι εγώ με τους προηγούμενους.

    Παρεμπιπτόντως, ειδικά το πρώτο κείμενο που προτείνει η Moonlight εν πολλά κατατοπιστικό. Αν το θκιεβάσεις εννα δεις γιατί η ορθογραφία εν σημαντική.

    όσο για τους φιλόλογους. Καταλαβαίνω ότι ήσουν επίτηδες προκλητική (άλλωστε εδήλωσες το). Αλλά νομίζω πως μειώνεις την αξία ενός ολόκληρου γνωστικού πεδίου με το να υπονοείς πως το μόνο που κάμνουν οι φιλόλογοι εν το να διορθώνουν ορθογραφία:)

    επίσης..άλλο ορθογραφία, άλλο γραμματική. οπότε οι εικόνες που έβαλες εν ακυρες:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασικά έshιες δίκιο στο ότι αν η πρόταση φκάλλει νόημα, εν χρειάζεται ορθογραφία. Αν όμως εν φκάλλει; Αν πρέπει, για όποιον βλακώδες λόγο, να βάλω τες λέξεις φύλλο/φύλο/φίλο ή μήλο/μύλο μες την ίδια πρόταση πως θα καταλάβεις τι λέω; Τωρά εννα μου πεις, σαν σου μιλώ πως καταλάβεις; Έννεν το ίδιο όμως. Ο γραμμένος λόγος εν πολλά φτωχός σε σχέση με τον προφορικό. Τζαι πάλε προφορικά μπορεί να μεν καταλάβεις.

    Τα διάφορα "ι" έχουν λόγο ύπαρξης ετυμολογικό αλλά κάποτε τζαι πρακτικό. Άλλον η δουλειά τζι άλλον ή δουλία. Άλλον η λίρα τζι άλλον η λύρα.

    Αναφέρεις τα αγγλικά που εν έχουν τόνους. Επίσης εχουν ορθογραφία που συχνά δεν έχει καμία σχέση με την προφορά. (Κλασσικό παράδειγμα το Edinburgh.) Σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν κιρκυλλούθκια για τα e, c, s, j κ.α. για να δείχνουν την προφορά, όπως έχουν τα ελληνικά τους τόνους.

    Story time. Πριν μερικούς μήνες ήταν να συναντήσω ένα φίλο μου τζαι είπε μου να παρκάρω κάπου τζαι "shista kofta" να τον έβρω στο τάδε σημείο. Excuse me? Εδκιάβαζα το μήνυμα τζι εν εκαταλάβαινα τι έπρεπε να shίησω τζαι τι να κόψω. Τελικά εννοούσε shιηστά-κοφτά που μες το χωράφι να τον έβρω στην άλλη πλευρά. Αν είχαν τόνους τα greenglish ήταν να συνεννοηθούμε που μιας αρκής.

    Τέλος να σημειώσω ότι είμαι που τους ανθρώπους που τους φακκούν πας τα τζιέρατα τα ορθογραφικά σε απλά πράματα πχ των -ων, αλλά αν δεν έχω κάτι άλλο να σχολιάσω, να το πιντώσω, εν θα το πω του άλλου ξεκάρφωτα. Αν έχω κάτι άλλο να πάει μαζί του θα το πω όμως.

    Και να συμπληρώσω ότι είμαι τζαι που τους ανθρώπους που τους αρέσει η ετυμολογία τζαι ότι που την ορθογραφία βρίσκεις τες ρίζες της λέξης. Τες παραπάνω φορές, τουλάχιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο απο το ερώτημα σου "Χρειαζούμαστεν πράγματι την ορθογραφία;" καταλαβαίνει κάποιος ότι είσαι χαμένη υπόθεση, πόσον μάλλον να ασχοληθεί να σου δώσει απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η άποψη μου είναι ότι χρειαζόμαστε την ορθογραφία γιατί αυτή καταδεικνύει το νόημα της λέξης.

    Χείρα είναι το χέρι. Χήρα είναι η κοπέλα που πέθανε ο άντρας της. Θα μου πεις, μπορείς να βγάλεις το νόημα από τα συμφραζόμενα, και θα το δεχτώ. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Γνωρίζοντας την ετυμολογία μιας λέξης αντιλαμβάνεσαι τι θέλει να πει ο ποιητής. Για παράδειγμα, διαβάζεις ένα κείμενο και βλέπεις τη φράση "κλίνω την πόρτα". Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο χωρίς ορθογραφία η εν λόγω φράση θα ήταν διφορούμενη αφού δεν θα ήξερες αν κάποιος "κλείνει" την πόρτα, ή εάν την κλίνει γραμματικά, ήτοι η πόρτα, της πόρτας, την πόρτα, ω πόρτα!

    Θα συμφωνήσω με τη λατρεμένη μου σύζυγο ότι σε έναν κόσμο που πλέον επικοινωνεί κυρίως γραπτά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η ορθογραφία και η σωστή αποτύπωση των λέξεων είναι και το αποτύπωμα του εγκεφάλου σου. Φανερώνει καλλιέργεια, αισθητική και σεβασμό προς αυτούς που σε διαβάζουν.

    Φυσικά, όλοι κάνουμε λάθη, ουδείς αλάνθαστος και κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Αλλά είναι διαφορετικό το να υποδεικνύεις κάποιου το λάθος του, να το διορθώνει και να μην το επαναλαμβάνει και διαφορετικό να σου απαντά "πρήχτη, ποιος ασχολείται με αυτά;". Δείχνει την ποιότητα του λόγου σου και κατ'επέκταση της προσωπικότητάς σου.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω αγαπητοί blogers η ωραία ζυμωμένη μας έβαλε ένα θέμα στο οποίο παρουσιάζονται κάποιοι να εθελοτυφλούν . Το να υπάρχει ένα η δύο λάθη σε ένα κείμενο κάποιους τους δίνετε η χρυσή ευκαιρία που καραδοκούν να σχολιάσουν στο κείμενο , με κακεντρέχεια εκτός θέματος αναδεικνύοντας εαυτούς ως αλάνθαστους στην ορθογραφία .Εθελοτυφλούμε γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές και δεν βλέπουμε ότι ίσως το 90% των νέων φιλολόγων δάσκαλων καθηγητών δεν κάνουν ορθογραφικά λάθη γιατί απλά γράφουν μόνο Greeklish στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μα που ζείτε ; Οι νέοι πατώνουν στις εξετάσεις ελληνικών .Ποιοι φταίνε οι δάσκαλοι και καθηγητές ή οι Ουρακοτάγκοι ; Η αναφορά στο να καταργηθεί η ορθογραφία από την « ωραία ζυμωμένη »ήταν ατυχής και δεν βρίσκει σύμφωνο, ίσως το έγραψε για να προκαλέσει τους «ευαίσθητους» .Σκεφτείτε μόνο ότι η πλειοψηφία των νέων δεν νοιώθουν άνετα να γράψουν στα ελληνικά γιατί ίσως κάποιος εξυπνάκιας με ύφος χίλιων καρδιναλίων τους ειρωνευτεί για κάποιο λάθος και έτσι καταφεύγουν στην εύκολη λύση στα Greeklish. Προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω νέους να γράφουν Ελληνικά έστω με λαθάκια παρά να μην γράφουν η να γράφουν Greeklish. Γράφοντας με τον καιρό θα βελτιωθούν . Έχω επίσης προσέξει ότι οι περισσότεροι από εσάς τους pashbloggers Κύπριους έχετε κάποια ηλικία και έχετε γίνει ένα κατεστημένο club που το μόνο που κάμνετε είναι οργανωμένα σαν ένα κόμμα να επιτίθεστε σε όποιο νεοεισερχόμενο . Αυτό σαν δεύτερη παρατήρηση γενικά.
    Υστερόγραφο. Το χάρηκα που εδώ σε αυτή την σφαγή χάθηκαν τα σχόλια με Greeklish
    Επειδή γνωρίζω την ταυτότητα του καθενός σας προτιμώ αυτό το σχόλιο να το βάλω ανώνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Symfwnw me tous prolallisantes, xreiazetai i orthografeia. Alla pros ti i epithesi sti blogger? Tin poiotita tis proswpikotitas imish! Kyrie eleison

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χωρίς την ορθογραφία οι κανονικές εκφράσεις δεν θα λειτουργούσαν. Ο Chomsky θα συμφωνούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή